Başkan Bakıcı, "60 kuruşa ekmek satacağız"

Belediye başkanları, yasak satışa “dur” dedi. Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı, “Bundan böyle ekmekler bizim kontrolümüz altında ve vatandaşa daha ucuza ulaşacak” diye konuştu Manisa'da yapılan bir baskında hayvan yemiyle yapılan ekmeklerin "köy ekmeği", "Salihli Ekmeği" adı altında satıldığının ortaya çıkmasının ardından Yeni Asır'ın attığı manşetler büyük ses getirdi. Belediye başkanları, Yeni Asır'ın sağlıksız koşullarda üretilerek sokak ve pazaryerlerinde satılan ekmeklerin toplum sağlığı açısından oluşturduğu riskleri gündeme getiren haberleri üzerine harekete geçti. Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı, Kınık Belediye Başkanı Sadık Doğruer, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, sokak ve pazaryerlerindeki denetimleri daha da sıkı hale getirerek bu tür ekmeklerin ilçelerinde satışına izin vermeyeceklerini söyledi. Selçuk Belediye Başkanı Bakıcı, denetimlere ek olarak vatandaşın ekmeğini ucuza temin edebilmesi için farklı bir çalışma başlattıklarını da açıkladı. Bakıcı, ilçede kuracakları büfelerde fırıncı esnafından aldıkları ekmeği vatandaşa 1 lira yerine 60 kuruşa satacaklarını açıkladı.

Açıkta satış yasak Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği'nin 3. maddesinde ekmeğin açıkta satışının kesinlikle yasak olduğunu belirten Selçuk Belediye Başkanı Zeynel Bakcı da "Bu konuda hassasız. Denetimlerimizde bu konunun üzerinde daha fazla duracağız. Eğer gözden kaçan açıkta ekmek satışı varsa gereğini yaparız" dedi. Ayrıca farklı bir çalışma başlattıklarını da açıklayan Başkan Bakıcı, "Ekmek büfeleri kurarak kar amacı gütmeden 60 kuruşa ekmek satacağız. İlçede 16 ayrı önemli nokta belirledik. Bu noktalarda gün boyu belediye olarak ihtiyaç sahiplerine ucuz ekmek satacağız. Ancak İlçemizdeki fırınları ve çalışanları da unutmadık. Kendi tesisimizi kurmak yerine, fırıncı esnafına sahip çıkmak için ekmeği fırınlardan alacağız. Biz ekmeği 58 kuruşa alıp 60 kuruşa satacağız. İlk etapta 16 olan satış noktamızı daha sonra vatandaşın arz ve talebine göre arttıracağız" dedi. 

Denetimler artacak Yeni Asır, Manisa'daki baskının ardından bu tür ekmeklerin semt pazarları ve cami önlerinde satılarak vatandaşın sağlığıyla oynandığını fotoğrlarıyla belgeyerek gündeme taşıdı. Bu haberler üzerine harekete geçin Başkan Selvitopu, ilçelerinde açıkta ekmek satışına izin vermeme kararı aldıklarını söyledi. Selvitopu, "Zaten bu ekmeğin böyle açıkta ve pazaryerlerinde satılmaması gerektiği yönünde yönetmelik maddeleri var. Sokakta üretim izni ve belgesi olmadan egsoz dumanları arasında toz toprak içinde ekmek satışıyla mücadele edeceğiz. Zabıta ekiplerimiz bu konunun üzerinde daha hassasiyetle duracağız. İlçemizdeki fırıncımızın da hakkınızı korumak zorundayız" dedi. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar da "Üretim izni olmayan ekmekleri toplatma talimatı verdim. Pazaryerleri, cami önleri gibi yerlerde açıkta ekmek satışına izin vermeyeceğiz. Gerekli işlemleri yapıyoruz" diye konuştu.

Kınık'ta ekmek alarmı Kınık Belediye Başkanı Doğruer de açıkta satışlara izin vermeyeceklerini belirtti. Doğruer, "Bu konu hassas ve önemli bir konu. Vatandaşın ana temel gıda maddesi olan ekmekle oyun oynatmayız. Ekmek üzerinden kimse rant sağlamamalı. Pazaryerleri dahil açık alanda satılan ekmeğe asla taviz vermeyeceğiz. Ayrıca, kendi tesislerimizde son derece halkın sağlığına uygun, kalori değeri yüksek ekmek üreterek halka hizmet etmeye devam edeceğiz" dedi. FATİH ŞENDİL

Kaynak:http://www.yeniasir.com.tr/kenthaberleri/2015/04/14/ekmegimize-el-koydular