​Dünya, Efes’i konuşuyor


Selçuklular UNESCO sevincini konserle kutladı
21 Yıldır beklenen rüyanın gerçekleşmesi Selçuk’ta büyük sevinç ile karşılanırken, Selçuklular bu sevinci muhteşem bir konser ile kutladı. Almanya’nın Bonn Kentinde yapılan UNESCO toplantısında alınan kararın ardından Dünyanın gündemine oturan Efes Antik Kenti, birçok yerli ve yabancı televizyon kanalları ile gazetelerde de geniş çapta yer aldı.
Dünya gündeminde yer aldı
Dünya medeniyetlerini içinde barındıran Selçuk ilçesi, 05 Temmuz Pazar günü Türkiye’nin nefesini tuttuğu ve büyük bir heyecanla beklediği bu kararın ardından birçok yerli ve yabancı televizyon kanalları ile çeşitli gazetelerin gündeminde yer aldı. Türkiye turizminin en önemli markalarından olan Efes Antik Kenti, Meryemana Evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçi Höyük, Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine adını yazdırarak bir kez daha Dünya gündemine oturdu.
Selçuklular bu sevinci konserle kutladı
Alınan bu karara en çok sevinenler arasında olan Selçuk halkı, bu gururu muhteşem bir konser ile kutladı. Selçuk Belediyesinin İstasyon Meydanında düzenlediği ve Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğunun sahne aldığı konseri çok sayıda Selçuklu ve kente gelen turist izledi. Konseri ayrıca Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Başkan Yardımcıları Ali Karakurt, Atilla Aksoy, Selçuk Belediyesi Proje Koordinatörü Dr. Bülent Cineli ile Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal ile Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı da izledi. UNESCO sürecini anlatan film gösterimi ile başlayan etkinlik zeybek gösterisi ile devam etti.

 







Sadece Efes değil, Selçuk UNESCO’ya girdi
Kutlama etkinliğinde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, UNESCO’ya sadece Efes’in değil, Selçuk’un da girdiğine dikkat çekerek; “Efes bir kentin adı tarihten bu yana ayakta kalmayı başaran eserlerden bir tanesi ama Efes dediğimiz zaman Efes’le birlikte bir çok eserin Unesco’ya dahil olduğunu hepimiz biliyoruz. Selçuk’umuz bu bakımdan çok zengin. Bu çok büyük bir başarıdır. Efes UNESCO’ya girerek UNESCO’nun bir eksiğini giderdi. Çünkü Efes’ siz bir UNESCO düşünemiyoruz ve alınan kararla bu gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.
21 Ülkenin oyunu aldı
21 Ülkenin oyunu alarak Dünya Kültür Mirası asıl listesine dahil olan Efes’in bu süreçten sonra alan yönetimi planında son derece önemli olan çalışmaların hızlandırılacağına dikkat çeken Başkan Bakıcı; “Bilindiği gibi uzun bir çalışmadan sonra alan yönetimi planı gerçekleştirildi. Koruma amaçlı imar planı Efes’te oluşturuldu. Bu bağlamda yapılanması ve seyahat edilebilmesi ölçüsünde gerçekleştirilmesi gereken ölçümler yapılmaya çalışıldı. Bir dosya hazırlandı ve bu dosya tüm ülkelerden takdir gördü” dedi.
1994 yılında başlayan UNESCO mücadelesini özetleyen Başkan Bakıcı  “Bu kez öyle bir dosya hazırlandık ki, herkesin takdirini kazandı.  UNESCO’ya girmek ile her şeyden önce Dünya tarafından tanınıyorsunuz. Efes’in Dünya tarafından tanınması mutlak anlamda vardı. Ama bunun kayıt altına alınması da çok önemliydi ve artık Efes kayıt altına alındı” dedi.
 
Dünyanın Gözü Artık Selçuk’ta
Efesin UNESCO’ya girmesiyle birlikte birçok yeniliklerin olacağına dikkat çeken Başkan Bakıcı, “Bir defa bütün dünyanın gözü Efes’te olacak.  Bu bağlamda Selçuk halkının gücü artmıştır, sivil toplum örgütlerinin gücü artmıştır,Selçuk’taki yerel yönetimin gücü artmıştır, kazı yönetimin gücü artmıştır ve Müze Müdürlüğünün gücü artmıştır. Çünkü daha dikkatli bir şekilde dinlenecektir, daha da önem verilecektir, istekleri daha fazla yerine getirilecektir” diye konuştu.
Başkan Bakıcı, konuşmasının sonunda bu süreçte emeği olan Oda Başkanlarına, Sivil Toplum Örgütü temsilcilerine ve tüm paydaşlara teşekkür etti.  Bakıcı, ayrıca bu sürece katkı koyan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal’a, Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı ve Selçuk Belediyesi UNESCO Koordinatörü  Arkeolog Yusuf Yavaş’a da teşekkür ederek katkılarından dolayı Selçuk’un simgelerinden biri olan mini Artemis heykelciği taktim etti.