EFES KAZILARI BAŞLADI

Türkiye ve Avusturya arasındaki siyasi sorunlar sebebiyle kazı izni iptal edilen Avusturya ekibi için Dışişleri Bakanlığı’ndan onay çıkmıştı. İzin için yeni Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un imzasının alınmasıyla Avusturya ekibi kazıya başladı.

2016 yılında kazı sezonunun bitmesine iki ay kala Dışişleri Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı, Efes Antik Kenti kazılarını durdurmuştu. Temmuz ayı sonlarında Avusturya’nın başkenti Viyana’daki havaalanında Türkiye karşıtı ilanların asılmasının ardından arkeolojik kazılar iptal edilmişti. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü adına kazı başkanı Sabine Ladstatter’in yürüttüğü kazılar o tarihten itibaren askıya alınmıştı.

Kazı tarihinde 1909-10, 1914-25 ve 1936-53 yılları arasında üç kez ara verilen kazılar, 2016-2018 olarak dördüncü kez durdurulmuştu.

Geçtiğimiz günlerde Sabine Ladstatter kazı evine gelerek ekibini bir araya getirdi. Sabine ve ekibi Efes Antik Kent içerisinde kaldığı yerden devam ederek çalışmalarına başladı.