Flaş! ‘Sağlığın Patronu’ açıkladı: İzmir’de domuz gribinden…
Kızılkaya, İzmir’de 2015 Kasım'ından bu yana grip şüphesiyle hastaneye kaldırılan 18 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. İl Sağlık Müdürü Ankara’da yapılan tetkikler sonucunda bu 18 kişiden 3’nün ölüm nedeninin halk arasında domuz gribi olarak tabir edilen H1N1 virüsü olduğunun kesinleştiğini söyledi.
ZİKA TÜRKİYE’DE YOK
Güney Amerika’da patlak veren ve büyük paniğe yol açan Zika vürüsü hakkında konuşan Kızılkaya, ‘‘Zika virüsü, bilinmeyeni olan gün geçtikçe bilinir haline gelen bir virüs. Domuz gribi de virüs de bir viral enfeksiyon. Bunların tedavisi yok. Vücut direncimiz iyiyse alt edilebilen ama direnç kuvvetli değilse, altta da hastalıklar varsa viral enfeksiyonlar öldürme noktasına geliyor. Zika virüsü şu anda öldürücülüğü açısından henüz kuvvetli değil. Dünya Sağlık Örgütü insandan insana değil, sivrisineklerden bulaştığını söyledi. Ama geçen günlerde cinsel yolla bulaşan bir vaka çıktı. Şu anda Zika virüsünün bulaştığı bir vaka ne Türkiye’de ne İzmir’de yok. Erken uyarı sistemimiz sayesinde vaka tanımı sisteme düştüğü zaman İzmir’de her türlü bulaşıcı hastalığı takip ediyoruz. Zika virüsü gebeler için risk. Bebeklerde beyin gelişimini etkiliyor, düşüklere sebep olabiliyor. O bölgelere seyahat zorunlu olmadıkça yapılmamasında fayda var'' ifadelerini kullandı.
İZMİR’DE 3 KAYIP VAR
Kızılkaya detaylı bir ‘domuz gribi’ raporu açıklaması yaptı. H1N1 virüsü hakkında bilgi veren Kızılkaya İzmir’deki vaka kayıp sayısını da açıkladı. İl Sağlık Müdür, ‘‘Domuz gribi 2009 yılında karşılaştığımız ve o dönemlerde öldürücü gücü fazla olan ve bilinmeyenleri olan bir virüstü. H ve N virüsü vücudumuz için yabancı. Normalde salgın olan, insanlara bulaşan H3N2 ve H1N1 birbirine benzeyen mikroplar. Kuru öksürüğümüz olduğunda, yataktan kalkmayacak durumda olduğumuzda bu domuz gribi de olabilir H3N2 de olabilir. Domuz gribinin dışında H3N2 dediğimiz virüs geçtiğimiz yıllarda da ölümlere sebep verebiliyor. Grip tamamıyla vücut direncinin mücadele ettiği bir durum. Aşı hem H3N2‘ye karşı hem de domuz gribine karşı koruyacak, vücut düşmanını tanıyacak. Gribin her zaman öldürme riski var. Normalde dirençli olan insanlar için bir risk yok. Eğer kişinin altta bir hastalığı varsa, 65 yaşında bir hastaysa risk büyüyor. İzmir’de bir hastamız vardı. Altta yatan başka hastalıkları da vardı, bir de grip virüsü olduğu zaman yatırıyor. Bizim bugün itibariyle grip salgınının başladığı 2015 Kasım’ından bu yana 18 ölümümüz var. Bu 18 ölümün 3’ünde H1N1 tanımlandı. Numuneler Ankara Halk Sağlık'ta tanımlanıyor. Ege Üniversitesi’ndeki ve diğer 2 vakada da altta yatan diğer hastalıklar vardı. Bunların çoğu 55-65 yaş üstü ve hiçbirisi grip aşısı olmamış'' diye konuştu.
GRİP NEYİ TETİKLİYOR?
Kızılkaya, ‘‘Hayatını kaybeden15 kişinin bir hastalık tespiti var mı? Grip neyi tetikliyor?’’ sorusuna da şu şekilde yanıt verdi: Grip solunum sistemine yerleşiyor. Solunum yetmezliğine yol açıyor. H3N2’den kaybettiğimiz hastaların büyük çoğunluğu 55-65 yaş üstü ve altta hastalığı var. Bu sene, geçen seneye göre daha fazla grip vakasıyla karşı karşıya değiliz ama her zaman tedbir almamız gereken bir hastalık grubu.