Meryem Ana’da nöbet başladı: Sözleşme imzalanana kadar buradayız

 

Efes Selçuk’ta, Meryem Ana Evi otoparkı gelirlerinin belediyeden alınarak Tarım ve Orman Bakanlığına devri ile ilgili tebligata karşı nöbet başladı. Selçuk Kent Konseyi bileşenlerinin çağrısıyla başlayan Meryem Ana Evi nöbetine belediye çalışanları, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile ilçe halkı katıldı. Direnişe ayrıca Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir İl Başkan Yardımcısı Tevfik Türk, CHP Selçuk İlçe Yönetimi, Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli katıldı.

BU EKONOMİK BİR DARBEDİR

Efes Selçuk gibi ilçelerde belediyelerin ekonomik döngünün sağlanması açısından büyük önem taşıdığını belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “Efes Selçuk Belediyesi’nin 600 çalışanından bahsediyoruz. 600 çalışana her ay en az 30 milyon öderken, piyasaya da o parayı sürüyorsunuz demektir. Esnafın da gelirini sağlar belediyeler, tacirin de tarım işçisinin de. Belediyeler, böyle küçük ilçelerde ekonomik döngünün esasını oluşturur. 1970’den beri belediyeye ait olan tahsisle birlikte devam eden bir gelirin kesilmesi net şekilde yasal olarak değil ama ekonomik olarak darbedir. Ekonomik olarak kayyum atıyorum sana demektir” dedi.

YARDIM İSTEDİM ÇIKAR DEĞİL

Son bir yıldır Meryem Ana Evi otopark gelirlerinin Efes Selçuk Belediyesi’nde kalması için gerekli olan her mercii ile görüştüklerini belirten Başkan Ceritoğlu Sengel, “Adalet Kalkınma Partililere, o makamı işgal eden, o makamlarda oturan, o makamların hakkını vereceklerini düşündüğüm bütün herkese gidip dedim ki; “İzmir’in vekilisiniz, ülkenin vekilisiniz. Siyaset yapıyorsunuz, iktidardasınız. Küçük bir ilçenin vatandaşlarının cebine gireni almak istiyorsunuz ve yok edeceksiniz.” Bizim olanın bizde kalması için yardım istedim. Bir çıkar değil. Sadece bize ait olanı istedim. 20 yıl boyunca resmi olarak 1996’da yapılmış olan sözleşme “hükümet belediye el ele daha güzel günlere” sloganıyla gelen ve ne yazık ki 2014’ten 2019’a kadar Efes Selçuk Belediye Başkanlığı koltuğunu işgal eden Adalet Kalkınma Partisi (Ak Parti) sadece sözleşmeyi 5 yıllık yaptığı gibi üzerine bir de cirodan yüzde 10 pay aldı. Nerede hükümet belediye el ele daha güzel günlere? Ve şimdi geçen dönemden beri, Aralık 2023’te 5 yıllık sürenin dolmasından bu yana Cumhuriyet Halk Partili bir belediye olduğu için geri alacağız diye tutturuldu” dedi.

BİR İLÇENİN YOK OLMASINDAN BAHSEDİYORUZ

24 Kasım 2024 tarihi itibariyle Efes Selçuk Belediyesi’nin Meryem Ana Evi’ndeki varlığına fiili olarak son verilmesine karşı artık nöbet tutacaklarını belirten Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel; “Devletin aklı, devletin vicdanı olduğuna hala inanmak istiyorum. Yarınöbür gün “kusura bakmayın” demek zorunda kalacağım için utanıyorum.  Buradaki halkın gözüne bakarken utanıyorum. “Kusura bakmayın ama katı atık bedellerini yükseltmek zorundayız” diyeceğim için utanıyorum. Esnaf için utanıyorum. “İşgaliyelerinizi yükselteceğiz, kira bedellerinizi yükselteceğiz” diyeceğim için. Bakamıyorum sendika temsilcisinin gözünün içerisine. Onlar adına utanıyorum. Toplu İş Sözleşmesine hala daha başlayamadık diye.  Bütçe yapıyoruz çocuk oyuncağı değil. Bir ilçenin yok olmasından bahsediyoruz” diye konuştu.

SÖZLEŞME İMZALANANA KADAR BURADAYIZ

Sözleşme imzalanana kadar direnişin devam edeceğini belirten Başkan Ceritoğlu Sengel; “Bugün nöbetimiz başlamıştır. Yarın gelecek olan memurlara, yarın gönderilecek olan şahıslara şimdiden söylüyorum. Efes Selçuk Belediyesi'nin kapısına kilit vurmaya çalışırken bilin ki biz burada arkamızda gördüğünüz çöp kamyonlarımızla, molozlarımızla, kepçelerimizle, vatandaşlarımızla, belediye başkanıyla, meclis üyeleriyle direniyoruz. Hadi gelin tahliye edin bizi. Şimdiye kadar susan Filiz şimdi konuşuyor. Hadi gelin, çıkarın bizi buradan. Bizim olan bizde kalacak. Kalmıyorsa da kimseye yâr etmeyecek Efes Selçuk Halkı. Biz bugün başlıyoruz. Ya sözleşmeyi getirir imzalattırırsınız ya da gelin çıkarın Efes Selçuk halkının her bir bireyini buradan" dedi.

Başkan Sengel; "Bakan Bey'e de söyledim. Gözünün içine baka baka söyledim. Koca bakanlığın buranın gelirine ihtiyacı yok ama Efes Selçuk Belediyesi yok olacak. “Buna izin verir misiniz siz olsanız” dedim. “Haklısın” diyerek olmuyor bu iş. Gereğini yapacaksınız. Yapmak zorundasınız. Yapmıyorsanız vebali Selçuk'taki bütün siyasilerin üzerine olsun. Vebali Adalet Kalkınma Partisi'nin olsun. Vebali kılını kıpırdatmayan herkesin olsun. Ama tarih yazacak herkesi. Tarih şöyle yazsın; Filiz Ceritoğlu Sengel halkı için sonuna kadar direndi” dedi.

STK VE SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİNDEN DESTEK

Direnişe katılanlar arasında Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu, Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Okan Kamak, CHP Selçuk Kadın Kolları Başkanı Nihal Atay ve Zafer Partisi Selçuk İlçe Başkanı Ayhan Özkaynak da yer aldı.

Selçuk Ticaret Odası Başkanı Koray Yolcu; Meryem Ana Evi’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne girmesinde halkın ve yerel yönetimlerin bu değerlerin koruyucusu olmasının etkili olduğunu belirterek; “Bakanlığın bütçesinde denizde bir damla olan Meryem Ana Evi’nin geliri Selçuk Belediyesi’nin gelirinin yüzde 60’ı ise bu yanlıştan dönülecek diye düşünüyorum. Biz Selçuk Ticaret Odası olarak elimizden geleni yapacağız” dedi.

Selçuk Esnaf Odası Başkanı Okan Kamak, Meryem Ana Evi gelirlerinin alınmasının, sadece belediyeyi değil, Selçuk esnafını da zor durumda bırakacağını belirterek, "Meryem Ana bizimdir, Selçuk esnafınındır" dedi.

Selçuk Kent Konseyi Başkanı Güllü Kartal ise gelir kaybının, ilçedeki sosyal yardımları ve temizlik hizmetlerini aksatabileceğine dikkat çekti.