“O ESER” İzmir'in, Selçuk’un Gururu Oldu

Kültür 27.04.2015 - 23:04, Güncelleme: 01.01.1970 - 02:00 7792+ kez okundu.
 

“O ESER” İzmir'in, Selçuk’un Gururu Oldu

“O ESER” İzmir'in, Selçuk’un Gururu Oldu
Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılında İzmir'i temsilen Eceabat' a giden  doğaltaş sanatçısı Dursun Köroğlu, traverten mermere işlediği “ÇANAKKALE' Yİ AVUCUNDA HİSSET” adlı eserini Eceabat Belediyesi' nin gösterdiği alanda sergileyerek Selçuk’un gururu oldu. Selçuk Belediyesi katkılarıyla, emekli öğretmen Ali Rıza Çelebi ile birlikte Çanakkale’ye giden Köroğlu “eserdeki figürlerin, insanları duygulanması hatta ağlamalarına vesile olmasını görmek, bir sanatçı için paha biçilmez bir şeydir. Aslında bu gurur Selçuk’ undur, Selçuklu' nundur. Eseri sergilemek üzere Eceabat’a gitmemizi sağlayan Selçuk Belediyesi’ne, eserin sergilenmesi için de yer tahsis eden Eceabat Belediyesi’ne özellikle teşekkür etmek isterim” dedi. Eserdeki her parmak ayrı bir anlam ifade etmekte olup; İşaret parmağı : Savaşın yoğunluğunu Orta parmak : Seyit Onbaşı'nın gücünü Yüzük parmak : Türk kadınının sadakatini Küçük parmak : Türk'ün barışseverliğini ifade etmektedir. Eserin ön kısmında umutsuz bekleyiş içerisinde olan "iki anne", yine ön kısımda askerlerin ayak izleri ve şehitlik taşları yer almakta. Üst bloku taşıyan ayak kaidede ise 16 tane damarı simgeleyen "çınar kökü" işlenmiştir. Ayrıca sağ el, blok eserin altına koyulduğunda, avucun oturduğu bir alan hissedilecek ve bu sayede ziyaretçiler ÇANAKKALE' yi AVUCUNDA hissedecektir. Eserin toplam ağırlığı ise 265 Kilogramdır. Seyit Onbaşı' nın taşıdığı top mermisiyle aynı ağırlıkta olması esere ayrı bir anlam katmaktadır.
“O ESER” İzmir'in, Selçuk’un Gururu Oldu

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yılında İzmir'i temsilen Eceabat' a giden 
doğaltaş sanatçısı Dursun Köroğlu, traverten mermere işlediği “ÇANAKKALE' Yİ AVUCUNDA HİSSET” adlı eserini Eceabat Belediyesi' nin gösterdiği alanda sergileyerek Selçuk’un gururu oldu.

Selçuk Belediyesi katkılarıyla, emekli öğretmen Ali Rıza Çelebi ile birlikte Çanakkale’ye giden Köroğlu “eserdeki figürlerin, insanları duygulanması hatta ağlamalarına vesile olmasını görmek, bir sanatçı için paha biçilmez bir şeydir. Aslında bu gurur Selçuk’ undur, Selçuklu' nundur. Eseri sergilemek üzere Eceabat’a gitmemizi sağlayan Selçuk Belediyesi’ne, eserin sergilenmesi için de yer tahsis eden Eceabat Belediyesi’ne özellikle teşekkür etmek isterim” dedi.

Eserdeki her parmak ayrı bir anlam ifade etmekte olup;
İşaret parmağı : Savaşın yoğunluğunu
Orta parmak : Seyit Onbaşı'nın gücünü
Yüzük parmak : Türk kadınının sadakatini
Küçük parmak : Türk'ün barışseverliğini ifade etmektedir.

Eserin ön kısmında umutsuz bekleyiş içerisinde olan "iki anne", yine ön kısımda askerlerin ayak izleri ve şehitlik taşları yer almakta. Üst bloku taşıyan ayak kaidede ise 16 tane damarı simgeleyen "çınar kökü" işlenmiştir. Ayrıca sağ el, blok eserin altına koyulduğunda, avucun oturduğu bir alan hissedilecek ve bu sayede ziyaretçiler ÇANAKKALE' yi AVUCUNDA hissedecektir. Eserin toplam ağırlığı ise 265 Kilogramdır. Seyit Onbaşı' nın taşıdığı top mermisiyle aynı ağırlıkta olması esere ayrı bir anlam katmaktadır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve artemishaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.