Ayasuluk'ta (Selçuk) çarmıha gerilerek öldürülen Börklüce Mustafa İçin Yarıştılar.

 
Karaburun Yarımadası’nda 600 yüzyıl önce yaşamış halk önderi Börklüce Mustafa’yı Haziran ayında bir festivalle anmaya hazırlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu kapsamda düzenlediği “Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması”nda ödül töreni ve kolokyum gerçekleştirdi. 51 heykeltraş ve mimarın katıldığı yarışmada 12 proje ödüle hak kazandı.
 

Törene, Börklüce  Mustafa‘nın yaşam öyküsünü  anlatan “Serçe Kuşun Sonbaharı” isimli eseri  2007 yılında yayınlanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi, Devlet Eski Bakanlarından Yılmaz Karakoyunlu’nun yaptığı  duygusal konuşma  damga vurdu. Yarımada’nın zenginliklerini anlatırken Börklüce’nin heykelinin dikileceği günü merakla beklediğini söyleyen Karakoyunlu, “Yaşım 80 oldu. Börklüce heykelinin açılışına ömrüm vefa eder mi etmez mi bilmem? Ama biliniz ki,  ben yoksam o heykeli açtığınızda  ruhum sizinle olacak. Burada benden bir küçük hatıra olarak söz ederseniz şükran duyarım” dedi. Karakoyunlu Börklüce Mustafa’nın hayatını kaleme aldığı eseriyle ilgili özetle şunları söyledi:

Birlikte hareket edebilmek..

“Börklüce  Mustafa, Yarımada’nın felsefi değerlerinin tartışmaya alındığı tek örnek değildir. Milattan önceki dönemlerde de, Yarımada’da kültürel değer yargılarının oluşmasında  ve felsefi fikriyatın zemin olarak değerlendirilmesinde evrensel ölçeklerde çok büyük insanlar yaşamıştır. Bu coğrafya ve toprak, hem karakter olarak cesur, irade olarak sağlam, ifade olarak düzgün hem de tüm bunların üstesinde mesuliyet idrakinde kabul katsayısı yüksek insanlar yetiştirmiştir. Yarımada’nın  bu özelliği dikkate alındığı  zaman, felsefi dünyamızda iç sorgu düşünce modelinin ilk örneklerini Börklüce’nin hayatında görüyorsunuz. Börklüce üçlünün bir parçası... En önemlileri  Şeyh Bedrettin. Sonra onu takip eden Torlak Kemal. Sonra onu takip edenler… Börklüce Mustafa, felsefi değeri itibariyle sosyalist düşünce ile şunu özetler: ‘Eğer bir düşünceyi  yaratıldığı zemindeki insanları ihya ederek  onlarla birlikte hareket edebilecek cesareti, müşterek  algı  modelinden tekil mesuliyete dönüştürebilirseniz, her biriniz bir Börklüce kadar kudretlisiniz ve güçlüsünüz’.  Ben de onu bir roman haline getirdim”. 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı’nı en kısa süre içinde hayata geçirmeyi çok istediklerini belirterek, “Börklüce’nin, Torlak Kemal’in ve Şeyh Bedrettin’in felsefesini güzide Yarımadamızda, Karaburun’da yaşatacağız. Bu toprağa paylaşım  ve kültür  tohumu  ekenlere  teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından  kazananlara ödülleri takdim edildi ve kolokyum gerçekleştirildi. Eski Bakan Yılmaz Karakoyunlu,  “Serçe Kuşun Sonbaharı” isimli esereni imzalayarak Başkan Aziz Kocaoğlu’na armağan etti.

 

Haziran’da festivalde buluşalım

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Haziran ayında Karaburun’da düzenlenecek festival kapsamında; sempozyum, tiyatro ve konser etkinlikleri gerçekleştirecek.  Karaburun’dan Ege coğrafyasına yayılarak insanlık onuru, özgürlük, eşitlik, barış, adalet, dayanışma, paylaşım ve birlik gibi evrensel değerleri savunan hareketin önderlerinden olan "Börklüce Mustafa"nın heykeli de aynı günlerde dikilecek. Börklüce Mustafa Heykeli,  Karaburun Cumhuriyet Caddesi’nde Karikatür Evi’nin yanında yer alacak.

 

Jüride kimler var?

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Börklüce Mustafa’yı en iyi şekilde ifade edebilmek için düzenlediği “Börklüce Mustafa Heykeli ve Alanı Tasarım Yarışması”na 51 heykeltraş ve mimar katıldı. 12 projenin ödüle hak kazandığı yarışmanın jüri üyeliğini Yrd. Doç. Gökçen Ergür (DEÜ GSF, Heykel Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. İlker Yardımcı (Düzce Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Heykel Bölüm Başkanı), Doç. Arzu Atıl (DEÜ GSF Heykel Bölümü Öğretim Üyesi), Eşber Karayalçın (Heykeltıraş), Metin Kılıç (Mimar), Yrd. Doç Dr. Koray Velibeyoğlu (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı) ve Cumhur Yalım Erçetin (Karaburun Belediyesi Fen İşleri Müdürü, Şehir Plancısı) yaptı.

 

İşte ödül kazananlar

Yarışmada birincilik ödülü verilmezken, ikincilik ödülünü  Mehmet Cemil Aktaş (Ekip Başı),

Pınar Kesim Aktaş ve Süleyman Can Çinkılıç’tan oluşan ekip kazandı. Üçüncülüğü Serdar Özbay’ın aldığı yarışmada Mansiyon ödülleri Melike Altınışık, Ersin Cihan Erkek, Can Gündüz, Aysun Keyvan, Ferhat Kızılateş (Ekip Başı) ve Gökhan Keleş’e verildi.

Yarışmanın Satınalma Ödülleri ise Bahadır Çolak - Hakan Çınar –T.Orçun Yüzereroğlu,

İbrahim Çağdaş Erçelik, Elvan Barbaros Ersan, Seval Şahin Özgür (Ekip Başı), Korcan Özbek,  Müge Özkan Özbek,  Turgut Saka, Naciye Begüm Özdemir, Mustafa Gani Ertürk, İrfan Halilagiç,  Uğurcan Torun, Çağlar Burak Yayla (Ekip Başı) ve Hasan Özmen’in oldu.

 

Börklüce Mustafa kimdir?

Halk önderi Börklüce Mustafa, 15. yüzyılın başlarında  Karaburun Yarımadası’nda, etrafına topladığı köylülerle birlikte, fahiş vergilere ve yapılan haksızlıklara isyan etti. Mensup oldukları İslam dininin haksızlığı, eşitsizliği ve adaletsizliği kabul etmeyeceğini söyledi. Nazım Hikmet, Şeyh Bedrettin Destanı'nda "yarin yanağından gayri paylaşmak her şeyi" dizeleri ile Börklüce Mustafa'nın yaydığı öğretiyi anlattı.