BİR YAZAR İKİ KİTAP VE ÜLKEMİZDE BİR İLK
18 Ocak 2018 günü ikinci yaşını kutlayan Çocuklarımızla Okuyoruz Topluluğu İzmir’ in şirin ilçesi Selçuk’ta yaşayanlarca oluşturulmuş. Her biri kitap tutkunu okurların oluşturduğu grupta hemen hemen her meslekten katılımcı olmasına karşın grubun ağırlığını öğretmenler oluşturuyor. Zaten grubun fikir ve isim annesi de bir öğretmen. Emine Bekdemir. Emine Hanım Topluluğun 2. Yaş gününü kutlarken ilk günkü gibi heyecanlı idi.
Zülfü Livaneli’nin “Son Ada” Kitabını çok beğenerek okur Emine Bekdemir. Bir süre sonra raflarda “Son Adanın Çocukları” kitabını görünce çocuğuyla aynı yazarı okuyabileceği fikri onu çok heyacanlandırır. Üç beş arkadaşıyla paylaştığı fikir bugün elliden fazla katılımcısı olan bir topluluğa dönüşür.
Topluluk Çocuklarıyla aynı yazarın farklı kitaplarını okuyor. Tartışıyor. Atölyeler yapıyor. Edebiyat öğretmenleri öğrencileri ile aynı kitabı okuyup söyleşilere katılıyor. Yazarlar davet ediliyor. Ağırlanıyor. Çocuklar okudukları kitaplara ilişkin sorularını kitabın yazarlarına soruyor. İmzalı kitaplarıyla evlerine dönmek son bir senedir onlar için sıradanlaşmış neredeyse. Oysa böyle bir topluluk Türkiye’de ilk.
Aynı evi, aynı sokağı, aynı yemeği paylaşır gibi aynı yazarın farklı kitaplarını okumak aynı çeşmeden su içmek gibi. Bazıları küçük bardakta bazıları büyük bardakla içiyorlar edebiyat suyunu. Geleceğin okurunu yetiştirmenin, yaşamdan paylaşarak keyif alınabileceğini göstermenin yanı sıra sorgulanmaya hazır ebeveynler olarak ta kendilerini diğer okur gruplarından farklılaştırıyorlar.
İki yıl içerisinde, Habib Bektaş , Arslan Sayman (2 kez), Çiğdem Sezer(2 kez), Erdi Akbulut, Zümrüt Aysun Caba,Ahmet Günbaş, Koray Avcı Çakman ve Handan Gökçek’i ağırlayan topluluk , köy okullarına kıyafet ve kitap yardımlarını da sürdürmekte. Okuyarak okutulabileceğine inan topluluk bir üniversite öğrencisine de burs sağlamış durumda.
Topluluk üyesi Yazar ve Edebiyat Kuramcısı Ece Apaydın “İnsan ilişkisi olarak müthiş bir tatmin yaşıyorum. Gün geçtikçe etkin okur kitlesinin artacağına inanıyorum. Okuma Eylemi yazma eyleminin kışkırtıcısıdır. Aramızdan öykü ve roman yazmayı deneyenler çıkacaktır” derken, grubun edebiyat öğretmeni üyelerinden biri bu toplulukta yer almak bana derinlik katıyor diyerek tanımlıyor grubun işlevini.
Topluluğun Hukukçu üyesi ise “ Çocuklarımızla Okuyoruz Topluluğunun adı geçince mutluyum demek geliyor içimden. Bu toplulukta Çocuk Hakları hayata geçiriliyor. Bu çok güzel . Mutluyum. Mutluluğum bu toplulukta yaşanan umuttan kaynaklanıyor.” Diyerek topluluğa bambaşka bir misyon yüklüyor.
Çocuklarımızla Okuyoruz’un isim annesi Emine Bekdemir ülkede bir ilk olmanın çok gurur verici olduğunu söylerken tek olmanın hoş olmadığını, beklentilerinin çoğalmak, hedeflerinin ise her ilde Çocuklarımızla Okuyoruz Topluluklarına merhaba diyebilmek olduğunu söyledi.
Kutlamanın yapıldığı mekana sığmakta zorlanan topluluk durumun şikayet değil keyif verici olduğunu dile getirdiler. Topluluğun müdavimlerinden Selçuk Çağdaş Yaşam Temsilcisi Metin Çıtak topluluğa yaş kütüğü armağan etti. İlk yaş çivisini isim annesi Emine Bekdemir çaktı. İkinci yaş çivisini ise topluluğun yaratıcı üyelerinden Hasret Dizdar çaktı. Hasret Hanımın çocukların fotoğraflarından oluşturduğu kitap ayraçları çocuklara, kitap kolyeler ise yetişkinlere armağan edildi.
Üstelik bütün bunlar Celsus Kütüphanesi, Ayasuluk Kütüphanesi gibi iki tarihi kütüphaneye ev sahipliği yaparken son beş yıldır halka ve çocuklara açık bir kütüphanesi olmayan otuzdörtbin nüfuslu küçük bir ilçede SELÇUK ta yaşandı.