TORBALI’DAN TÜRKİYE’YE MUZ DAĞITILIYOR

 

 

 

Muz üretimi artacak

Yaz kış onlarca meyve ve sebzenin yetiştirildiği Torbalı Ovası’na en yeni ürünü olan muzda hasat devam ederken, ikinci muz serasının da yapımı da tamamlandı. Türkiye’de sadece Akdeniz Bölgesi’nin üç ilinde yetiştirilen tropik meyve olan muzu Torbalı’ya getiren  girişimci Endüstri Mühendisi Emre Park, Çaybaşı Mahallesine yapılacak ikinci muz serası ile muz üretim kapasitesini arttırmak için böyle bir yatırım yaptıklarını söyledi. İlk tesis ile aynı özelliklere sahip olacak tesis 21 dönümlük arazi üzerine yapıldı. Yaklaşık 1,5 milyon liraya mal olacak tesis ile muz üretim kapasitesi artmış olacak. Muz üretiminde Antalya ile yarışacak seviyeye gelecek olan Torbalı’da ikinci seradaki muz hasadının Kasım ayında yapılması bekleniyor. Muz ağaçlarının dikimine başlanırken, bir ağaçtan 3 yıl boyunca hasat yapılabilecek.

TÜRKİYE’NİN EN MODERN SERALARI

Geçtiğimiz aylarda Torbalı’da kurulan muz serası aynı zamanda Türkiye’nin en modern muz serası unvanına sahipti. İkinci muz serası ile birlikte bu çıta iyice yükselmiş olacak. İlk muz serasında olduğu gibi bir sistem ile kurulacak tesisten her yıl tonlarca muz üretimi yapılacak. Toplamda 4 bin 500 muz bitkisinin ekileceği serada, otomasyon sistemiyle donatılmış olacak. İlk sera gibi otomatik olarak gübrelenecek, sulanacak ve havalandırılacak sera sayesinde Torbalı muz üretiminde söz sahibi bölgelerden biri haline gelecek. İlk sera için Mersin’de muz üreticiliği yapan tarım danışmanı Durhasan Yıldırım’dan yararlanılırken ikinci serada artık kontrol tamamen Emre Park da olacak. Artık gerekli tecrübe ve deneyime sahip olduklarını belirten Park, her geçen yıl üretim kapasitelerini arttıracaklarını belirtti.

KASIM AYINDA HASAT BEKLENİYOR

Ege bölgesinin ilk ve tek muz üretim serası Torbalı’da bulunuyor. Torbalılı üretici Emre Park tarafından tercih edilen muz, Torbalı’dan iç pazara gönderilecek. İkinci tesis ile birlikte Torbalı’yı muz ile anılan bir yer haline getireceklerini belirten Park, “ Muz serası ile birlikte Ege’de bir ilki gerçekleştirdik. Gerekli toprak analizlerinden sonra, tesis kurulması halinde iyi verimle Torbalı’da muzun yetiştirilebileceğini gördük. İlk serada muz hasadı hala devam ediyor. Yurdun dört bir yanına dağıtım yapıyoruz. İkinci tesisimizde de muz ağaçlarını dikmeye başladık. Kasım ayında bir aksilik olmazsa hasadımızı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı. Hamza BODUR