Selçuk imar planı Meclisten Geçti.
Selçuk Belediye Meclisi tarafından kent merkezinde yürürlükte olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kapsamında hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu ile Selçuk’un kent merkezinin gelişim alanı sorunu ortadan kaldırılacak. Dijital ortamda vatandaşlar tarafından yapı durumları kontrol edilebilecek. Çarpık ve düzensiz kentleşmenin önüne geçilecek, yeşil alanlar artacak, çağdaş yapılar yapılacak, nefes alan, silueti estetik yapılar kente kazandırılacak, kadastro ile uyumsuzluklar ortadan kalkacak.
Selçuk, özenli ve dikkatli bir şekilde gelişecek
Ağustos Ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı’nda konu ile ilgili açıklama yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; “ Sadece binliklerle idare edilen ve artık işlevini kaybeden bir planlamadan tam 32 yıl sonra, dijital ortamda bakılıp da imar durumlarının tespit edileceği bir noktaya geldik. Online erişim belki de bu konunun en önemli özelliği. Bugüne kadar gelen niteliksiz yapılaşma ve kentleşme; yaşanabilir, ferah, geniş yollara olanak sağlayan düzenlemeye yerini bırakacaktır. 2013 yılında 14 Mayıs ve Zafer Mahalleleri’nde süren yapı yasağı bu planla kalkıyor. Ziya Gökalp Caddesi ve 4009’un üst tarafı inşaata açılıyor. Tabi bunu yaparken dikkatli, özenli ve korumalı bir şekilde çalışacağız. Planda yapılan düzenlemelerle blok sistemine geçiyoruz. Bu blok sisteminde yeşili arttırıyoruz, düzenli kitlelerin oluşumu sağlıyoruz, yolları genişletiyoruz. Bununla birlikte hiçbir metrekare mülkiyet kaybına neden olmuyoruz. Ada sayısını azaltıp kat sayısını arttırarak bunu gerçekleştireceğiz” dedi.
Çağdaş, yaşanabilir bir Selçuk için
Yapılan düzenlemenin Selçuk’un önümüzdeki elli yılını planlayacağını söyleyen Başkan Bakıcı; “Selçuk’un 2030 yılına kadar olan hatta daha da ötesindeki bir süreci kapsayan planlama başlamış olacak. Selçuk, arkeolojik sit, doğal sit, kentsel sit ve tarımsal alanlarla çevrili olduğu için maalesef gelişim açısından sıkıntı yaşanmaktadır. Gerek bu planlama ile gerekse Bayrakçıkule’de gerçekleşecek TOKİ çalışmasıyla bu sorunları aşacağız. Selçuk çarpık yapılaşmanın olmadığı, daha doğal, daha çağdaş bir kent olacak. Ben bu planın revize edilmesinde emeği geçen herkese Plan Müellifi Necati Uyar’a, tüm çalışma arkadaşlarıma ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Plan müellifinden sunum
Selçuk Belediye Meclisi Ağustos ayı toplantısında Kent merkezi kapsamında yürürlükte olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kapsamında hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu ile ilgili plan müellifi Necati Uyar bir sunum yaptı.
Dijital ortamda ulaşılabilecek
Yaşanan sürece ilişkin meclisi bilgilendiren Necati Uyar; “Selçuk bugüne kadar hep üst ölçekli plan disiplinleriyle bugüne kadar gelmiş bir kent olarak tarım alanları içine yayılmamış; düzenli ve derli toplu bir yerleşimdir. Selçuk’un tabi olduğu 1/5000 ölçekli nazım imar planı revizyonu 2016 yılında onaylandı. 2016 yılında Selçuk’un ilk kez 1/5000 ölçekli nazım imar planı oldu” dedi. Revize edilen plana vatandaşların ulaşımının da kolay olacağının altını çizen Necati Uyar; “Onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylandığı takdirde artık tümüyle bilgisayar ortamında kullanılabilen bir imar planı olacak. Teknolojinin sağladığı olanaklarla da web ortamında yayınlanabilecek ve bütün vatandaşlarımız dilediği zaman bu plana ulaşıp ilgili yapı ya da parsel hakkında bilgi sahibi olabilecek” dedi.
Amaç kentin ihtiyaçlarına uygun gelişme alanlarının açılması
Selçuk’un artan nüfusu sebebiyle yeni gelişim alanlarına ihtiyaç duyulmasının planın revize edilmesinin temel çıkış noktası olduğunun altını çizen Uyar; “Planlama çalışmaları öncesinde bütün Selçuk’u kapsayan jeolojik ve jeopolitik etütler yapıldı. Selçuk’un nüfus artışına bağlı olarak artan konut ihtiyacı, batıdaki bütün alanların 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olması, çevresinin birinci sınıf sulu tarım arazilerinden oluşması sebebiyle gelişme alanlarının nerdeyse hiç olmadığı tespit edilmişti. Yeni gelişme alanlarının açılamıyor olması mevcut planların nasıl revize edileceğinin düşünülmesine sebep oldu. Nazım plan öncesinde Selçuk’taki tüm yapılar tek tek tarandı. Kat sayılarına ilişkin tespitler yapıldı, yapılar sınıflandırıldı” dedi.
İşte revizyon ile Selçuk’un elde edeceği kazanımlar
Selçuk’un nüfus projeksiyonu çalışması sonucunda 2030 yılında 43 bin kişilik bir nüfusa ulaşmasının öngörüldüğünün altını çizen Uyar; “Planlama çalışmalarında bitişik nizam yapı sorunları da çözülecek. Yapılan revizyonla ışık alan, nefes alan, çağdaş yaşama uygun, otoparkı olan aynı zamanda gelişen Selçuk’un ulaşım ihtiyaçlarına da cevap verebilecek düzenlemeler ortaya çıkacak” dedi.
Selçuk Belediye Meclisi tarafında kent merkezinde yürürlükte olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı kapsamında hazırlanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı revizyonu ile ilgili bazı detaylar şu şekilde:
Planlardaki en büyük değişiklikler 14 Mayıs ve Zafer Mahallelerinde bitişik nizam bölgelerinde gerçekleşecek. Burada adaların çoğu kendi yapılaşma alanını içerisinde blok nizama döndürüldü.
Planlama alanında var olan 50 ada 42 adaya düşürüldü. Bunu yaparken 2 kat olarak planlanmış 27 ada 4 kata, 15 ada da 3 kata çıkarıldı. Bu yolla vatandaşların inşaat hakkından en iyi şekilde faydalanması amaçlandı.
Bitişik nizam yapılarda nefes alınacak alanlar bırakılması hedeflendi. Yapılar arasında yeşil alan, otopark ve ulaşım sorunun ortadan kaldırılması amaçlandı.
Kadastro ile uyumsuzluklar ortadan kalkacak. Başka parsele kayan bir yapılaşma düzeni ortaya çıkmıştı. Yeni plan revizyonu ile bu ortadan kalkacak.
Dijital ortama aktarılacak plan tüm vatandaşlara plan üzerinde yapı durumunu öğrenme hakkı verirken; vatandaşlar herhangi bir ada, parsel ve yapı ile ilgili dijital ortamdan kesin, net, yoruma kapalı bilgiler elde edebilecek.
Selçuk Belediyesi Ağustos Ayı Olağanüstü Meclis Toplantısı diğer gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasıyla son buldu.