UNESCO Dünya Mirası Efes'in Bileşenleri NEA EFESSOS'ta konuşuldu

Kültür 08.07.2017 - 00:24, Güncelleme: 01.01.1970 - 02:00 9262+ kez okundu.
 

UNESCO Dünya Mirası Efes'in Bileşenleri NEA EFESSOS'ta konuşuldu

Nea Efessos’u Selçuk'a kazandıran Gökhan Sengel, bu eşsiz manzarada Yrd.Doc.Dr Mustafa Büyükkolancı'nın sunumu ile "AYASULUK TEPESI VE ARTEMIS TAPINAGI" konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.
Babasından aldığı güven ve desteğin gücünü, doğup büyüdüğü ilçede yaptığı yatırımlar ile birçok vatandaşa istihdam kapısı açan Selçuk'ta Turizmin önde gelen isimlerinden SENGEL Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sengel, Selçuk için son derece önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıl  Ege’nin mucize doğasını ve Yunan mitolojisinin büyüsünü konuklarına yaşatan Nea Efessos’u Selçuk'a kazandıran Gökhan Sengel, bu eşsiz manzarada  Yrd.Doc.Dr Mustafa Büyükkolancı'nın sunumu ile "AYASULUK TEPESI VE ARTEMIS TAPINAGI" konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı. Oldukça yoğun katılımın olduğu söyleşide; Efes, Ayasuluk Tepesi ve Artemis Tapınağı'nın geçmişten günümüze kadar yaşanmış tarihini aydınlatıcı bir dille anlatan Büyükkolancı, geleceğe yönelik öneri ve öngörülerini de söyledi. "Selçuk" isminin "Efes" olarak değiştirilmesinin çok yerinde olacağına inandığını kaydeden Büyükkolancı, Nea Efessos’un muhteşem manzarasında gerçekleştirdiği sunumda son derece önemli tarihi noktalara da dikkat çekti. Büyükkolancı; "2015 yılı Temmuz ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 'Efes' adıyla giren antik kentin sadece bilinen III. Efes (Şimdi Gezilen Efes)’den ibaret olmadığı, bileşenleriyle birlikte listeye girdiği maalesef fazla dile getirilmemiştir. Halbuki Efes’in bileşenleri olan Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi, İç Kale, Aziz Yuhanna Kilisesi, İsabey Camii, Artemis Tapınağı ve Meryemana Evi de en az III. Efes kadar önemli arkeolojik alan ve yapılardır" dedi.   Efes'in Tarihçesine bakıldığı zaman kentin 9.000 yıllık tarihi içinde III. Efes’in 900 yıllık bir dönemini kapsadığını gösterdiğine dikkat çeken Büyükkolancı; "Tarih öncesi çağları bir yana bırakırsak MS 7. Yüzyıldan başlayıp günümüze kadar uzanan Artemis Tapınağı ve Ayasuluk Tepesi’nin 1300 yıllık geçmişe ve önemli dini anıtlara sahip olduğu görülecektir. Bu durum çok açık olarak ortada iken en son Türkiye’deki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren kentleri ve anıtları tanıtan 2016 yılında Unesco Milli Komitesi tarafından bastırılan kitapta 'Efes' Başlığı altında III Efes’e yine geniş bir yer ayrılmışken bileşenlerine çok az yer ayrıldığı görülmektedir" dedi. Efes ve Selçuk için böylesine önemli bir söyleşiye ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren SENGEL Group Yönetim Kurulu Başkanı Turizmci Gökhan Sengel, "Kültür ve Sanata önem veren biri olarak değerli bu tür söyleşilere her zaman açığız. Bizlere ve tüm misafirlerimize verdiği değerli bilgilerinden dolayı Yrd.Doc.Dr. Sayın Mustafa Büyükkolancı'ya çok teşekkür ediyorum"  diyerek söyleşiye katılan tüm katılımcılara da teşekkür etti. 
Nea Efessos’u Selçuk'a kazandıran Gökhan Sengel, bu eşsiz manzarada Yrd.Doc.Dr Mustafa Büyükkolancı'nın sunumu ile "AYASULUK TEPESI VE ARTEMIS TAPINAGI" konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.

Babasından aldığı güven ve desteğin gücünü, doğup büyüdüğü ilçede yaptığı yatırımlar ile birçok vatandaşa istihdam kapısı açan Selçuk'ta Turizmin önde gelen isimlerinden SENGEL Group Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sengel, Selçuk için son derece önemli bir söyleşiye ev sahipliği yaptı. Geçtiğimiz yıl  Ege’nin mucize doğasını ve Yunan mitolojisinin büyüsünü konuklarına yaşatan Nea Efessos’u Selçuk'a kazandıran Gökhan Sengel, bu eşsiz manzarada  Yrd.Doc.Dr Mustafa Büyükkolancı'nın sunumu ile "AYASULUK TEPESI VE ARTEMIS TAPINAGI" konulu söyleşiye ev sahipliği yaptı.

Oldukça yoğun katılımın olduğu söyleşide; Efes, Ayasuluk Tepesi ve Artemis Tapınağı'nın geçmişten günümüze kadar yaşanmış tarihini aydınlatıcı bir dille anlatan Büyükkolancı, geleceğe yönelik öneri ve öngörülerini de söyledi. "Selçuk" isminin "Efes" olarak değiştirilmesinin çok yerinde olacağına inandığını kaydeden Büyükkolancı, Nea Efessos’un muhteşem manzarasında gerçekleştirdiği sunumda son derece önemli tarihi noktalara da dikkat çekti. Büyükkolancı; "2015 yılı Temmuz ayında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 'Efes' adıyla giren antik kentin sadece bilinen III. Efes (Şimdi Gezilen Efes)’den ibaret olmadığı, bileşenleriyle birlikte listeye girdiği maalesef fazla dile getirilmemiştir. Halbuki Efes’in bileşenleri olan Çukuriçi Höyük, Ayasuluk Tepesi, İç Kale, Aziz Yuhanna Kilisesi, İsabey Camii, Artemis Tapınağı ve Meryemana Evi de en az III. Efes kadar önemli arkeolojik alan ve yapılardır" dedi.

 

Efes'in Tarihçesine bakıldığı zaman kentin 9.000 yıllık tarihi içinde III. Efes’in 900 yıllık bir dönemini kapsadığını gösterdiğine dikkat çeken Büyükkolancı; "Tarih öncesi çağları bir yana bırakırsak MS 7. Yüzyıldan başlayıp günümüze kadar uzanan Artemis Tapınağı ve Ayasuluk Tepesi’nin 1300 yıllık geçmişe ve önemli dini anıtlara sahip olduğu görülecektir. Bu durum çok açık olarak ortada iken en son Türkiye’deki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine giren kentleri ve anıtları tanıtan 2016 yılında Unesco Milli Komitesi tarafından bastırılan kitapta 'Efes' Başlığı altında III Efes’e yine geniş bir yer ayrılmışken bileşenlerine çok az yer ayrıldığı görülmektedir" dedi.

Efes ve Selçuk için böylesine önemli bir söyleşiye ev sahipliği yapmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren SENGEL Group Yönetim Kurulu Başkanı Turizmci Gökhan Sengel, "Kültür ve Sanata önem veren biri olarak değerli bu tür söyleşilere her zaman açığız. Bizlere ve tüm misafirlerimize verdiği değerli bilgilerinden dolayı Yrd.Doc.Dr. Sayın Mustafa Büyükkolancı'ya çok teşekkür ediyorum"  diyerek söyleşiye katılan tüm katılımcılara da teşekkür etti. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve artemishaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.