Gökçealan bu kez maden ocağı tehdidi ile karşı karşıya.
Gökçealan bu kez maden ocağı tehdidi ile karşı karşıya.
Selçuk’un Gökçealan Mahallesi’ne, geçtiğimiz yıllarda iki kez taş ocağı için vize çıkmış ancak o projeler yargı kararıyla iptal edilmişti. Aynı mahalle, bu kez maden ocağı tehdidi ile karşı karşıya.
İzmir’in tarım ve ormanlık alanlarını tehdit eden projelere peş peşe izinler çıkmaya devam ediyor. Bergama, Urla, Menderes derken tehlikenin şu an için son adresi Selçuk. Selçuk’un üzüm bağları ile ünlü mahalleyi olan Gökçealan sınırları içerisinde 2014 yılında farklı iki taş ocağı projesine onay çıktı. Farklı zamanlarda aynı alana verilen izinler, mahalle sakinlerinin mücadelesi sonucu yargıdan döndü. Aradan geçen 3 yılın ardından aynı bölgeye bu kez; alüminyumun hammaddesi olan ve çok hafif olduğundan uçak sanayinde, otomobil, ev, elektrik malzemesi yapımında kullanılan boksit cevheri çıkarılması için vize verildi. Üstelik Çevresel Etki Değerlendirmesi’ne (ÇED) gerek duyulmadan. İzmir Valiliği’nin ÇED gerekli değildir kararının ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından duyurusu yapılan proje, yıllarca yaşam alanlarını korumak için savaşan bölge halkını bir kez daha aynı mücadelenin içerisine itti. Maden ocağı sahibi, 12,97 hektarlık alanda boksit cevheri çıkaracak.
RUHSAT BİLMECESİ
Proje dosyasında yer alan bilgilere göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü, maden işletme sahasına 2024 yılına kadar ruhsat verdi. Ancak ruhsat, Aydın’ın Germencik İlçesi Gümüşyeni Mahallesi olarak düzenlendiği görülüyor. Proje dosyasına göre, maden sahasında yıllık 22 bin 800 ton cevher çıkarılması öngörülüyor. Sahada elle toplama yöntemi ile de yılda fiili olarak 300 gün ve günde 8 saatlik 1 vardiya halinde çalışılacak. Ayrıca, kimyasal atık oluşumunun da söz konusu olduğu belirtiliyor.
YUVAMIZA DOKUNMAYIN
Mahalle Muhtarı Kaşif İz, yıllar önce aynı alanda farklı projelerin hayata geçirilmek istendiğini belirtti. O dönem yoğun mücadeleler ile yaşam alanlarına sahip çıktıklarını açıklayan İz, şimdi aynı mücadeleyi bu proje için de sergileyeceklerini kaydetti. Maden ocağının yapılmak istendiği alanda, bağların ve zeytin ağaçlarının olduğunu vurgulayan Muhtar İz; “Maden sahası tarım havzası içerisinde kalıyor. Biz bu projeyi istemiyoruz. Maden ocağının belirlenen alana kurulması, bizim açımızdan büyük tahribat oluşturur” dedi. Projenin farklı yere yapılmasını istediklerini kaydeden İz, bölgenin gelir kaynağı olan ve can damarı konumundaki alana maden ocağı yapılmasının, mahalleyi öldüreceğini söyledi. İz; “Bu havzada zeytin ve üzüm var. Doğamız çok güzel. Her yer yemyeşil. Doğamızı katledecekler. Onlar ticari olarak düşünüyor ama biz de yaşam alanlarımızı korumak istiyoruz. Biz burada doğduk, burada büyüdük ve nasip olursa hayatımız burada son bulacak. Burası bizim yuvamız, yuvamıza dokunmayın” sözleriyle yetkililere seslendi. Mahalleliler, projeye karşı dava açmaya hazırlanıyor.
Dokuzeylulgazetesi
Haber / Umut KARAKOYUN
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.