EFESLİ HEROSTRATUS - Tarihin ilk Teröristi

Yerel 07.12.2015 - 22:21, Güncelleme: 01.01.1970 - 02:00 4159+ kez okundu.
 

EFESLİ HEROSTRATUS - Tarihin ilk Teröristi

Tarihin kayda geçen ilk teröristi, Efes’te… Tarih, İsa'dan Önce 356 yılının 21 Temmuz’u. Efes halkının büyük uğraşlar ve fedakarlıklarla Tanrıça Artemis adına yaptırdığı ve dünyanın 7 harikasından olan tapınağı yakmakta neyin nesiydi? Ayrıca politik bakımdan hassas olan bir dönemdeydi Efes, Pers İstilası altındaydı ve Pers Valisi Tsafernes tarafından yönetilmekteydi.
Sadece adını tarihe yazmak için muhteşem güzellikteki Artemis Tapınağını yakan.şöhret meraklısı Herostratus, kendini yargılayan yargıca şu şekilde cevap vermiştir. “Ben Herostratus. Artemis Tapınağını ben yaktım. Benim adım çağlar boyunca anılacak ama sen Kleon, Efes kentinin baş yargıcı. Seni kim hatırlayacak? Hayır, sen de beni yargıladığın için anılacaksın.” Alınan karar, Herostratus adının sonsuza dek unutulması olsa da böyle birinin unutulması pek mümkün olmamıştır. Sonuç olarak emellerine ulaşmıştı bu adam. Peki koskoca Tanrıça Artemis evini koruyamadı mı? sorusunun cevabı ise, “21 Temmuz günü Büyük İskender’in doğduğu gündür ve Artemis aynı zamanda ebelik tanrıçası olduğundan doğumuna yardıma gitmiştir.” ( Bu inanışı İskender, Efes’e geldiğinde borç bilir ve tapınağın yeniden inşasını karşılamak ister, fakat gururlu olan Efes halkı akıllıca bir yolla yardımı geri çevirirler. Büyük İskender’ide kırmamak için; “Nasıl olur da bir tanrı, başka bir tanrıya tapınak yaptırabilir?” demişlerdir… Bunun üzerine İskender, Efes halkının üzerinden vergiyi kaldırarak tapınağa harcamalarını istemiş ve bir jest yapmıştır. ) İşte tarihe geçmek mesele değil sonuç olarak nasıl geçtiğindir önemli olan… (“Herostratik Şöhret” deyimi burdan geliyor. Neye mal olursa olsun adını duyurmak isteyenler için kullanılır.) Kimi tapınak yakıcı ve terörist, Kimi de Büyük İskender olarak geçer tarihe… Grigory Gorin’in yazdığı “Bir Efes Masalı” oyunu bu hikayeyi çok güzel anlatmaktadır. Ama hala Selçuk’ta oynanmadı sanırım … Yani demem o ki; Eğer iz bırakmak ve iyi birşeyler yapmak istiyorsak ahali, şu Artemis Tapınağı’nı canlandırarak işe başlamamız gerekmektedir. Belediyemizin ve bakanlığımızın bu konuya yönelmesi gerekiyor artık. Emin olun bu değişim gerçekleşirse Selçuk Efes ve hatta Ülkemiz uluslararası çapta on kat daha ivme kazanacaktır. Vizyonunuza ve misyonunuza sunulur… Tarihçi – Tolga MERT
Tarihin kayda geçen ilk teröristi, Efes’te… Tarih, İsa'dan Önce 356 yılının 21 Temmuz’u. Efes halkının büyük uğraşlar ve fedakarlıklarla Tanrıça Artemis adına yaptırdığı ve dünyanın 7 harikasından olan tapınağı yakmakta neyin nesiydi? Ayrıca politik bakımdan hassas olan bir dönemdeydi Efes, Pers İstilası altındaydı ve Pers Valisi Tsafernes tarafından yönetilmekteydi.

Sadece adını tarihe yazmak için muhteşem güzellikteki Artemis Tapınağını yakan.şöhret meraklısı Herostratus, kendini yargılayan yargıca şu şekilde cevap vermiştir.
“Ben Herostratus. Artemis Tapınağını ben yaktım. Benim adım çağlar boyunca anılacak ama sen Kleon, Efes kentinin baş yargıcı. Seni kim hatırlayacak?
Hayır, sen de beni yargıladığın için anılacaksın.”
Alınan karar, Herostratus adının sonsuza dek unutulması olsa da böyle birinin unutulması pek mümkün olmamıştır. Sonuç olarak emellerine ulaşmıştı bu adam.
Peki koskoca Tanrıça Artemis evini koruyamadı mı? sorusunun cevabı ise,
“21 Temmuz günü Büyük İskender’in doğduğu gündür ve Artemis aynı zamanda ebelik tanrıçası olduğundan doğumuna yardıma gitmiştir.”
( Bu inanışı İskender, Efes’e geldiğinde borç bilir ve tapınağın yeniden inşasını karşılamak ister, fakat gururlu olan Efes halkı akıllıca bir yolla yardımı geri çevirirler. Büyük İskender’ide kırmamak için;
“Nasıl olur da bir tanrı, başka bir tanrıya tapınak yaptırabilir?” demişlerdir… Bunun üzerine İskender, Efes halkının üzerinden vergiyi kaldırarak tapınağa harcamalarını istemiş ve bir jest yapmıştır. )
İşte tarihe geçmek mesele değil sonuç olarak nasıl geçtiğindir önemli olan…
(“Herostratik Şöhret” deyimi burdan geliyor. Neye mal olursa olsun adını duyurmak isteyenler için kullanılır.)
Kimi tapınak yakıcı ve terörist,
Kimi de Büyük İskender olarak geçer tarihe…
Grigory Gorin’in yazdığı “Bir Efes Masalı” oyunu bu hikayeyi çok güzel anlatmaktadır. Ama hala Selçuk’ta oynanmadı sanırım …
Yani demem o ki;
Eğer iz bırakmak ve iyi birşeyler yapmak istiyorsak ahali, şu Artemis Tapınağı’nı canlandırarak işe başlamamız gerekmektedir.
Belediyemizin ve bakanlığımızın bu konuya yönelmesi gerekiyor artık. Emin olun bu değişim gerçekleşirse Selçuk Efes ve hatta Ülkemiz uluslararası çapta on kat daha ivme kazanacaktır.
Vizyonunuza ve misyonunuza sunulur…
Tarihçi – Tolga MERT
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve artemishaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.