ÜÇ Mehmet'in Dansı 17 Mayıs'ta Selçuk'ta

Kültür 03.05.2017 - 11:38, Güncelleme: 01.01.1970 - 02:00 8034+ kez okundu.
 

ÜÇ Mehmet'in Dansı 17 Mayıs'ta Selçuk'ta

İZSU'nun 30.Yıl Kuruluşu Dolayısıyla ÜÇ Mehmet'in Dansı 17 Mayıs'ta Selçuk'ta Saat:20.00'da Selçuk Pazar Alanında gösterilecek
Üç Mehmet'in Dansı Zeybeklik kurumu üzerine: Ege'de müzik ve dans kültürünün temelini oluşturan zeybeklik olgusu yüzyıllar boyu toplumu derinden etkilemiştir. Zeybekler, Batı Anadolu'da kendilerine özgü kültürleriyle varlığını sürdüren silahlı aktif eylem adamlarıdır. Bir başka ifadeyle; dağları  kendine  yurt  edinen, ferman dinlemez, yüreğine silahına güvenerek kendilerine ve içinde yaşadıkları topluma yapılan türlü haksızlıklar zulümlerden ötürü yönetime başkaldıran isyancılardır. Zeybeklerin, Osmanlı  yönetiminin yanında yer alıp, Rus, Karadağ ve Kırım savaşlarında vatan savunmasına katılmaları da onların vatanseverliklerinin göstergesidir. Zeybeklik tarihinde öne çıkan üç ünlü efenin yaşamından değişik kesitler sunan “Üç Mehmet'in Dansı” projesi iki perde ve üç bölümden oluşur. Gösteri ilk kez reprodüksiyonu yapılacak olan dönem giysileriyle ve halk çalgılarından oluşan ancak çağdaş bir sunumu hedefleyen bir müzik anlayışı ile seyirci karşısına çıkacaktır. Grup danslarının sunumundaki klasik  anlayış, anlatılı bölümlerde geleneksel Türk tiyatrosunun açık biçim özelliklerine benzer şekilde değişime uğrayacaktır. Zaman ve mekan boyutunda zeybek ve zeybeklikle ilgili olan Yörüklerin, Türkmenlerin, kent soyluların ve Rum ahalinin yaşayışına da danslar yolu ile göndermeler yapılan eserin Atçalı Kel Mehmet bölümünde Denizli, Burdur, Isparta, Bilecik, Eskişehir, Midilli adası zeybek dansları; Çakıcı Mehmet Efe bölümünde İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Uşak, Kütahya, Bilecik çevresi ve Balkan dansları; Demirci Mehmet Efe bölümünde ise Aydın, İzmir ve Antalya - İbradı yerel danslarına yer verilecektir. Repertuar, THO bölümünün geçmiş yıllarda sahnelediği birkaç dansın yanı sıra alan araştırmaları ile derlenmiş, ancak henüz sahne ışıkları ile tanışmamış danslardan oluşacak, ayrıca anlatımını desteklemek amacı ile geleneksel elementlerden yola çıkan yeni koreografik denemeler de bütün içinde yer bulacaktır.                          
İZSU'nun 30.Yıl Kuruluşu Dolayısıyla ÜÇ Mehmet'in Dansı 17 Mayıs'ta Selçuk'ta Saat:20.00'da Selçuk Pazar Alanında gösterilecek
Üç Mehmet'in Dansı

Zeybeklik kurumu üzerine: Ege'de müzik ve dans kültürünün temelini oluşturan zeybeklik olgusu yüzyıllar boyu toplumu derinden etkilemiştir. Zeybekler, Batı Anadolu'da kendilerine özgü kültürleriyle varlığını sürdüren silahlı aktif eylem adamlarıdır. Bir başka ifadeyle; dağları  kendine  yurt  edinen, ferman dinlemez, yüreğine silahına güvenerek kendilerine ve içinde yaşadıkları topluma yapılan türlü haksızlıklar zulümlerden ötürü yönetime başkaldıran isyancılardır. Zeybeklerin, Osmanlı  yönetiminin yanında yer alıp, Rus, Karadağ ve Kırım savaşlarında vatan savunmasına katılmaları da onların vatanseverliklerinin göstergesidir.

Zeybeklik tarihinde öne çıkan üç ünlü efenin yaşamından değişik kesitler sunan “Üç Mehmet'in Dansı” projesi iki perde ve üç bölümden oluşur. Gösteri ilk kez reprodüksiyonu yapılacak olan dönem giysileriyle ve halk çalgılarından oluşan ancak çağdaş bir sunumu hedefleyen bir müzik anlayışı ile seyirci karşısına çıkacaktır. Grup danslarının sunumundaki klasik  anlayış, anlatılı bölümlerde geleneksel Türk tiyatrosunun açık biçim özelliklerine benzer şekilde değişime uğrayacaktır.

Zaman ve mekan boyutunda zeybek ve zeybeklikle ilgili olan Yörüklerin, Türkmenlerin, kent soyluların ve Rum ahalinin yaşayışına da danslar yolu ile göndermeler yapılan eserin Atçalı Kel Mehmet bölümünde Denizli, Burdur, Isparta, Bilecik, Eskişehir, Midilli adası zeybek dansları; Çakıcı Mehmet Efe bölümünde İzmir, Manisa, Muğla, Denizli, Uşak, Kütahya, Bilecik çevresi ve Balkan dansları; Demirci Mehmet Efe bölümünde ise Aydın, İzmir ve Antalya - İbradı yerel danslarına yer verilecektir. Repertuar, THO bölümünün geçmiş yıllarda sahnelediği birkaç dansın yanı sıra alan araştırmaları ile derlenmiş, ancak henüz sahne ışıkları ile tanışmamış danslardan oluşacak, ayrıca anlatımını desteklemek amacı ile geleneksel elementlerden yola çıkan yeni koreografik denemeler de bütün içinde yer bulacaktır.

                       
 
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve artemishaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.