YANMAK KADERİMİZ OLDU

Güncel 08.07.2024 - 11:21, Güncelleme: 11.07.2024 - 17:05 4261+ kez okundu.
 

YANMAK KADERİMİZ OLDU

YANMAK KADERİMİZ OLDU
  Çoğunlukla şiirlerimi Ney eşliğinde yazarken, yazılarımı bazen Türk Halk Müziği bazen de Türk Sanat Müziği eşliğinde gerçekleştiririm. Bu gecede balkonumda saatler 01.00’ı gösterirken gökyüzündeki ay ve yıldızlar pırıl pırıl parlıyordu. Radyomda ise Zeki Müren’in yorumladığı “Yanıyor mu yeşil köşkün lambası yâr” şarkısı çıkmıştı şansıma. Cevap versem duyar mı acaba sanat güneşimiz. Keşke yanan, sorduğu gibi yeşil kökün lambası olsaydı. Dağlar, tepeler, ovalar, doğamızda yaşayan canlılar anlayacağınız her yer yanıyor işte, yanıyor birer birer. Son yıllarda yanmak bizim kaderimiz midir bilemiyorum. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan yanıyoruz. Neden baharları yaşamak varken, bizlere hep yanmak düşüyor. Büyük üstadım Nazım Hikmet bir şiirinde şöyle sesleniyordu bizlere, Diyelim ki, Biz öldük, siz kaldınız. Diyelim ki, Kurudu ormanlar, nehirler, yuvalarında kuşlar. Diyelim ki, Ateş olup küller üfürdünüz memlekete. Baktınız, Kalmamış yakacak tek bir ağaç, Sönmeyen ocak, Akacak tek damla gözyaşı. Sonra..? Geçip ortasına ölümün düğün mü kuracaksınız..? Diyelim ki kurdunuz, Külden ağaçlar, Uçmayan kuşlar, Ağıtlar, Bu ziftli yaslar sarmışken toprağı mutlu mu olacaksınız..? Bize nasip bunca kalp ağrısından size tatlı huzurlar kalır mı dersiniz..? YAZIK..!!! Davaya ibadet diye diye, toprağına ihanet edensiniz. Lakin unutmaz toprak..!!! Bakın göreceksiniz.. Yakan, Yıkan, Bozan, Ölüm saçan ellerinizden ayırmayın gözünüzü. Onlar boğacak sizi. Yavaş ve acı içinde kesilecek nefesiniz, henüz gelmeden eceliniz..... Yaktığınız can kadar yanacaksınız… Nazım Hikmet RAN Ormanları yakan bir duyarsız vatandaşımız ne diyordu? Kızdım yaktım… Yazıklar olsun… Böyle duyarsız vatandaşlarımızın yanında duyarlı olanlar da var elbette. Ama sayıları ne yazık ki çok az. Dün haberlerde okudum. Denizli Pamukkale ilçesi Gökpınar mahalle muhtarı İbrahim Çoban orman gönüllüsü olmuş. Ne güzel. Örnek bir davranış. Kendisini kutluyorum. Aslında hepimiz birer orman ve çevre gönüllüsü olmalıyız. Yaktığımız o alanların yeniden oluşması için yıllar gerekiyor çünkü. 5 Haziran 2023 tarihinde kaybettiğimiz Kantocu büyük sanatçımız Nurhan Damcıoğlu’ nun şarkısında olduğu gibi bütün yangınlar kalbimizde olsaydı keşke. “Ah çıtı pıtı mini mini Mis kokuyor pembe teni Gel bir parça koklaşalım billahi soldurmam seni Yangın var yangın var Ben yanıyorum yetişin a dostlar tutuşuyorum. “ Bir başka yazımda buluşmak üzere her şey gönlünüzce olsun. Nuri Gökgöz( Toprağın Sesi)
YANMAK KADERİMİZ OLDU
 
Çoğunlukla şiirlerimi Ney eşliğinde yazarken, yazılarımı bazen Türk Halk Müziği bazen de Türk Sanat Müziği eşliğinde gerçekleştiririm. Bu gecede balkonumda saatler 01.00’ı gösterirken gökyüzündeki ay ve yıldızlar pırıl pırıl parlıyordu. Radyomda ise Zeki Müren’in yorumladığı “Yanıyor mu yeşil köşkün lambası yâr” şarkısı çıkmıştı şansıma.
Cevap versem duyar mı acaba sanat güneşimiz. Keşke yanan, sorduğu gibi yeşil kökün lambası olsaydı. Dağlar, tepeler, ovalar, doğamızda yaşayan canlılar anlayacağınız her yer yanıyor işte, yanıyor birer birer.
Son yıllarda yanmak bizim kaderimiz midir bilemiyorum. Yazın sıcaktan, kışın soğuktan yanıyoruz. Neden baharları yaşamak varken, bizlere hep yanmak düşüyor.
Büyük üstadım Nazım Hikmet bir şiirinde şöyle sesleniyordu bizlere,
Diyelim ki,
Biz öldük, siz kaldınız.
Diyelim ki,
Kurudu ormanlar, nehirler, yuvalarında kuşlar.
Diyelim ki,
Ateş olup küller üfürdünüz memlekete.
Baktınız,
Kalmamış yakacak tek bir ağaç,
Sönmeyen ocak,
Akacak tek damla gözyaşı.
Sonra..?
Geçip ortasına ölümün düğün mü kuracaksınız..?
Diyelim ki kurdunuz,
Külden ağaçlar,
Uçmayan kuşlar,
Ağıtlar,
Bu ziftli yaslar sarmışken toprağı
mutlu mu olacaksınız..?
Bize nasip bunca kalp ağrısından
size tatlı huzurlar kalır mı dersiniz..?
YAZIK..!!!
Davaya ibadet diye diye, toprağına ihanet edensiniz.
Lakin unutmaz toprak..!!!
Bakın göreceksiniz..
Yakan,
Yıkan,
Bozan,
Ölüm saçan ellerinizden ayırmayın gözünüzü.
Onlar boğacak sizi.
Yavaş ve acı içinde kesilecek nefesiniz,
henüz gelmeden eceliniz.....
Yaktığınız can kadar yanacaksınız…
Nazım Hikmet RAN
Ormanları yakan bir duyarsız vatandaşımız ne diyordu? Kızdım yaktım… Yazıklar olsun… Böyle duyarsız vatandaşlarımızın yanında duyarlı olanlar da var elbette. Ama sayıları ne yazık ki çok az. Dün haberlerde okudum. Denizli Pamukkale ilçesi Gökpınar mahalle muhtarı İbrahim Çoban orman gönüllüsü olmuş. Ne güzel. Örnek bir davranış. Kendisini kutluyorum. Aslında hepimiz birer orman ve çevre gönüllüsü olmalıyız. Yaktığımız o alanların yeniden oluşması için yıllar gerekiyor çünkü.
5 Haziran 2023 tarihinde kaybettiğimiz Kantocu büyük sanatçımız Nurhan Damcıoğlu’ nun şarkısında olduğu gibi bütün yangınlar kalbimizde olsaydı keşke.
“Ah çıtı pıtı mini mini
Mis kokuyor pembe teni
Gel bir parça koklaşalım billahi soldurmam seni
Yangın var yangın var
Ben yanıyorum yetişin a dostlar tutuşuyorum. “
Bir başka yazımda buluşmak üzere her şey gönlünüzce olsun.
Nuri Gökgöz( Toprağın Sesi)
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve artemishaber.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.