Halkın kantarına çıkıyor... Köyün dibine dinamit!
Halkın kantarına çıkıyor... Köyün dibine dinamit!
İzmir’in Bergama ilçesindeki ormanlık alana açılmak istenen mermer ocağı 26 Ekim tarihinde halkın kantarına çıkıyor. Projenin hayata geçmesi durumunda taş ocağının Karahıdırlı köyüne olan uzaklığı 300 metreye kadar inecek.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle İzmir’in Bergama ilçesinde açılan kalker ocağını işleten Bergama Mıcır Madencilik Sanayi Şirketi kapasitesini genişletmek için harekete geçmişti.
Bakanlığa başvuran şirket mevcut kalker ocağına ek olarak işlettiği mermer ocağının ÇED sahasını genişletmek için izin istemişti.
Bakanlığın ÇED sürecini başlattığı projenin halkın kantarına çıkacağı tarih belli oldu. Yapılan duyura göre projenin ‘Halkın Katılım Toplantısı’ 26 Ekim 2023 tarihinde gerçekleştirilecek. Yer ve saat önümüzdeki günlerde netleşecek.
PROJE HAKKINDA
Proje tanıtım dosyasına göre şirket, 20,40 hektarlık ve 12,71 hektar büyüklüğünde iki ayrı sahayı mermer ocağı sahasına dahil etmeyi planlıyor. İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre mermer ocaklarına dahil edilmek istenen alanlar orman ve tarım arazilerinde yer alıyor. Ayrıca ocak sahasında içerisinde ve çevresinde de çok sayıda zeytinlik de bulunuyor.
Kapasitenin genişletilmek istenmesi ile birlikte ocak sahası Karahıdırlı Mahallesi’nin 300 metre yakınına kadar dayanmış olacak. Ocak faaliyeti sırasında dinamit kullanılacak. Bergamam Mıcır Madencilik Şirketi, Erkoç Grup bünyesinde yer alıyor.
ÇED SÜRECİNDEN KAÇIRILMAK İSTENİYOR
Proje ile ilgili en dikkat çeken nokta ise başvurulan ÇED alanlarının büyüklükleri. Şirket toplamda 33,11 hektarlık proje başvurusunu ikiye bölerek ÇED başvurusunda bulundu. Yakın zamanda güncellenerek yeniden yürürlüğe giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğine göre kazı ve döküm alanı dâhil olmak üzere 25 hektar üzerindeki açık ocak işletmeleri ÇED sürecine tabi tutuluyor.
25 hektarlık altındaki projelerde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın kendisi de karar verebiliyor. Ancak 25 hektarın üstündeki projelerde ise farklı bakanlık ve yerel yönetimlerin görüşleri alınıyor ve proje halkın kantarına çıkıyor.
Şirket, yasadaki boşluğu da kullanarak bu proje için bakanlıktan daha hızlı bir şekilde ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı almayı planlıyor.
Metehan UD/ EGEDESONSÖZ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.