Canlıların yaşamını devam ettirebilmesi için hayati bir takım ihtiyaçlarını yerine getirmesi şarttır, bu konuda dünyaca kabul görmüş bir teori geliştiren Psikolog Abraham Harold Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisini 5 ana kategoriye ayırmaktadır. İnsan neslinin hayatta kalabilmesi için bu ihtiyaçları askeri müşterekte yerine getirmesi şarttır. İhtiyaçlar hiyerarşisinde en önemli ve birinci sırada olan ihtiyaç, Fizyolojik ihtiyaçlardır bu da: “ Açlık, susuzluk ve buna benzer temel yaşamsal ihtiyaçlardır.” Görüldüğü gibi ilk ihtiyaç açlığın giderilmesidir. Yaşamını sürdürecek kadar açlık ihtiyacını karşılayamayan canlılar yok olmaya ya da açlığını giderenlere köle olmaya mahkumdur.
Açlığın giderilmesi de yenilebilebilir gıdanın üretilmesiyle mümkün olduğuna göre, bu da ülkelerin doğru tarım politikalarından geçmektedir. Görüldüğü gibi, yaşamın devamını sağlayan tarımsal üretim siyasetle de iç içedir. Ülkeler üreticilerin sorunlarını bilen, çözüm üreten tarım politikaları geliştirmek mecburiyetindedir. Başarıya ulaşmak isteyen her kurumda olduğu gibi burada da karşımıza liyakat prensibi çıkmaktadır. Liyakat ve iş bilirlik sorunun çözümünde ilk adım olabilir. Yakın zamanda bu konuda söz sahibi olmuş devlet büyüklerimize baktığımızda: Son beş yılda bu geminin dümenine geçip politika belirleyen Tarım Bakanlarımız: Kutbettin Arzu: Mimar (2015) Faruk Çelik: 2 yıllık İşletme mezunu (2017) Eşref Fakhıbaba: Doktor (genel cerrah) (2018) Bekir Pakdemirli: İşletme mezunu (görevde) Sanki biz bu işi ehline vermemiş gibiyiz, siz ne dersiniz?
Gözümü açtığım buğday, tütün, pamuk tarlalarına şimdi baktığımda ne acıdır ki ekilmeyen biçilmeyen, atıl durumda kalmış toprak parçaları görüyorum. Çiftçi pandemiylede birlikte artık mahsulünden kazandığı gelirle ailesini geçindiremez, toprağını ekemez oldu. Siyasilerin gereksiz polemikleri, ekonominin kötü yönetilmesi, kurlardaki artış, pandeminin etkisi ithal edilen tarım ürünlerinin ülke içinde satış fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Çiftçi desteklenmeli ve eskiden nasıl tarımda kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriysek eski gücüne kavuşturulmalıdır. Asli görevleri olmasa bile bu gidişatın gidiş olmadığını, üreticinin desteklenmesinin bir var olma mücadelesi olduğunu gören kimi yerel yönetimler, bu soruna çözüm aramaya başladı.
Bu Belediyelerin çalışmalarına satır başlarıyla baktığımda; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 31 Mart’ta Seçimlere girerken hazırladığı projeler arasında “Tarımla ilgili projemiz, İstanbul'un en önemli mega projesidir'' diyerek ranta yönelik değil insanların temel ihtiyaçlarına önemi vurguladı. Koltuğuna “aşırı İleri demokrasiden!” geç otursa da tarımla ilgili satır başları arasında İstanbul’un sulanabilir tarım arazisini, bin 700 dekardan 5 bin 200 dekara çıkartılmasını sağladı. 3 yeni göletle, sulanabilir tarım arazisini 3 kat artırdı. İmamoğlu Ekim döneminde İstanbul’daki çiftçilerin, fiyatları yüzde 25 artan fide, gübre, ilaç ihtiyacını sağlayacağını ve alım garantisi vereceğinin sözünü verdi.
“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 28 tarımsal kalkınma kooperatifi ile 2021 yılı için ürün alım sözleşmesi imzaladı. 2021 ve 2022 yıllarında üreticiye desteği iki kat artıracaklarının müjdesini verdi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş binlerce çiftçi ile imzaladığı sözleşme çerçevesinde üreticiye yönelik tohum yardımı yapılması ve alım garantisi verilmesini taahhüt etti.
Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyelerinin konteynır kent kurarak gerekli çalışma ve ekim koşullarını oluşturmaya yönelik çalışmaları diğer belediyelere örnek oldu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi sulama tesislerine destek sulama borusu yardımı, vana yardımı, su pompası, süt soğutma tankları, yeni kesimhaneler gibi üretimi doğrudan arttırıcı destekler verdi.
Beş bin nüfuslu küçük bir ilçe olmasına karşın bugün Dazkırı’da CHP’li belediye nohut ve susam ekimi yaparak tarımda sürdürülebilirliğe katkı koymak için çabalamakta.
Bu bağlamda büyüğüyle küçüğüyle vatandaşın asıl ihtiyaçlarını gören sosyal demokrat belediyecilik anlayışı ülke idaresindeki sıkıntılar ve yetersizliklerden dolayı asıl görevi dışında da olsa bu eksikliği giderme çabası içerisine girdi.
Ekonominin kötüye gittiği ve pandeminin etkisini her geçen gün daha fazla hissettirdiği günlerde İlçemiz Efes Selçuk’un bereketli topraklarında da önemli bir tarım hamlesi Başkan Filiz Ceritoğlu Sengel ve ekibi tarafından başlatıldı. Nisan ayında açılması hedeflenen Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün açılışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Katılımıyla yapılacak. Yaşam Köyünde Toprak Okulu, Efes Tarlası, Tohum Merkezi, Üretici Pazarı ve Tarım müzesi gibi çok yönlü sağlıklı tarımsal üretimi ve tüketimi hedef alan bir destinasyon alanı yer alacak.
NOTLAR: 2020 yılı ilk 4 ayına ait ülke bazında ithalat verileri incelendiğinde en fazla ithalat yaptığımız ülkeler 1,096 milyon dolar ile Rusya, 330 milyon dolar ile Brezilya ve 321 milyon dolar ile Ukrayna oldu. Bu ülkelerden yapılan ithalat toplam ithalatın 3'te 1'ini oluşturdu. Rusya'dan yapılan ithalatta öne çıkan ürünler buğday ve ayçiçeği olurken; Brezilya'dan soya fasulyesi, tütün, kahve; Ukrayna'dan yapılan ithalatta ise soya fasulyesi, buğday ve dane mısır ürünleri öne çıktı.
HANGİ ÜLKELERDEN, NELER İTHAL EDİYORUZ?
Buğday:Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna.
Arpa:İngiltere ve Hırvatistan.
Saman:Gürcistan.
Pamuk:ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan.
Peynir, Tereyağı:Fransa, Hollanda, Venezüela.
Ayçiçeği: Rusya, Ukrayna, Moldova, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Japonya, Çin, Suriye, Kırgızistan, Arjantin, Özbekistan.
Nohut:Kanada, Meksika, Hindistan, ABD, Arjantin,
Elma:Şili.
Fasulye ve barbunya:ABD, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır, Bangladeş, Çin. Arjantin, İran, Irak, İspanya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Peru, Tayland, Ukrayna.
Soya:Arjantin.
Muz:Şili, Panama.
Havuç:Avustralya.
Çay:Sri Lanka.
Bakla:İtalya.
Yeşil Mercimek:Kanada. Suriye, ABD ve Avusturya
Mısır:ABD, Arjantin ve Brezilya.
Kırmızı biber:KKTC.
Kereviz:İspanya.
Büyükbaş hayvan:Arjantin, Uruguay ve Fransa.
Kırmızı et:Çek Cumhuriyeti, Fransa, Brezilya, Bosna Hersek.
Ceviz:ABD,
Marul:Mısır
Bezelye:Rusya Federasyonu, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya.
Kuru soğan:İran.
Karpuz, Kavun:Suriye, Yemen, İran
Sarımsak:Çin.
Türkiye, Venezüella’dan sıfır gümrükle tarım ürünleri ithalatı yapacak. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ziyaret ettiği Venezüella’dan ithal edilebilecek ürünler arasında taze peynirden pirince, yulaftan, ayçiçeği tohumuna kadar çok sayıda ürün var.
İstatistik Veriler: Gözlem Gazetesi
Grafik Foto: Sözcü Ekonomi